Είτε ανοίγετε καινούριο είτε ανακαινίζετε το υπάρχον εστιατόριό σας, υπάρχουν μερικές συμβουλές που σας αφορούν. Ένα από τα πρώτα και βασικότερα βήματα είναι να επενδύσετε σε καινούρια είδη επαγγελματικού εξοπλισμού. Όπως σε όλες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, έτσι και στα εστιατόρια ο εξοπλισμός είναι το άλφα και το ωμέγα.
Γνωρίζετε καλά πως χωρίς τα απαραίτητα μηχανήματα, συσκευές και εργαλεία, ένα εστιατόριο είναι αδύνατο να πετύχει. Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία στο να ετοιμάσετε ένα πλάνο για την επιχείρησή σας. Γι’ αυτό ακριβώς έχουμε ξεχωρίσει τα 6 απολύτως βασικά είδη εξοπλισμού που δεν μπορούν να λείπουν από το εστιατόριό σας. Δείτε στην συνέχεια τις προτάσεις και τις επιλογές μας για να εμπνευστείτε και να πάρετε ιδέες.
Είδη επαγγελματικού εξοπλισμού εστιατορίου: Ψυγεία
Αρχίζουμε με κάτι πολύ βασικό για μια κουζίνα εστιατορίου. Χωρίς τα κατάλληλα ψυγεία, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Η ψύξη, η συντήρηση και η κατάψυξη υλικών είναι ζωτικής σημασίας για το μετέπειτα μαγείρεμα. Πέρα από την σωστή διαχείριση των προϊόντων, τα ψυγεία μπορούν να σας βοηθήσουν να ρίξετε το κόστος αγοράς. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράζετε μαζικές ποσότητες κρέατος ή κοτόπουλου και να τις διατηρείτε. Αυτό θα κοστίσει λιγότερο από τις επιμέρους μικρότερες παραγγελίες.
Σε ό,τι αφορά τα ψυγεία και τους καταψύκτες υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να προσέξετε. Πρώτον, βεβαίως είναι το μέγεθος και η χωρητικότητα. Για να πάρετε απόφαση σε αυτά τα δύο πρέπει να μελετήσετε καλά τους χώρους και τις ανάγκες της κουζίνας σας. Επίσης, επειδή πρόκειται να επενδύσετε αρκετά χρήματα για τέτοια αγορά, να «πατήσετε» στην ποιότητα. Να προτιμήσετε εταιρίες κατασκευής με καλές κριτικές και «παράσημα» στον χώρο. Ευτυχώς σε ό,τι αφορά το τελευταίο, στην εταιρία επαγγελματικού εξοπλισμού μαζικής εστίασης Βογιατζάκη, θα βρείτε ψυγεία αυστηρά από κορυφαίους συνεργάτες!
Επαγγελματικές ψηστιέρες-γκριλ εστιατορίου
Σίγουρα η χορτογαφία είναι σε ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά για τους λάτρεις του κρέατος, ένα λαχταριστό ψημένο μπιφτέκι ή μια τέλεια μπριζόλα είναι βάλσαμο! Για να προσφέρετε όμως, ένα τέτοιο υπέροχο πιάτο στους πελάτες σας, χρειάζεστε τα απαραίτητα μέσα. Τα επαγγελματικά είδη εξοπλισμού σε αυτήν την περίπτωση είναι οι ψηστιέρες ή αλλιώς γκριλ.
Το πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε, είναι πώς θα τη βολέψετε σ’ έναν εσωτερικό χώρο. Δεν έχουμε να σας προτείνουμε και πολλά γι’ αυτό. Πριν την αγοράσετε, πρέπει να θυμηθείτε να κάνετε μια καλή διάταξη και μελέτη στους χώρους της κουζίνας σας. Αφού λύσετε αυτό το μικρό εμπόδιο είστε πανέτοιμοι.
Οι φούρνοι ως είδη επαγγελματικού εξοπλισμού εστιατορίου
Δεν έχουμε δει έως τώρα ακόμα και οικιακή κουζίνα, χωρίς έναν φούρνο. Είναι μια παντελώς απαραίτητη προσθήκη για να μπορεί το προσωπικό σας να κάνει καθημερινά τη δουλειά του. Τα είδη φούρνων και οι διαφορές στην χρήση τους είναι αρκετά. Ανάλογα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες του εστιατορίου σας, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από ένας φούρνος στην κουζίνα σας.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως και με τα υπόλοιπα είδη επαγγελματικού εξοπλισμού, δώστε βάση στο μέγεθος αλλά και στην ποιότητα. Μην εμπιστεύεστε μάρκες τις οποίες δεν ξέρετε επειδή απλά βρήκατε οικονομική προσφορά. Δεν το συζητούμε ότι μια χαμηλή τιμή-ευκαιρία είναι πάντα το επιθυμητό. Παρόλα αυτά πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί πολλές φορές μπορεί να κρύβει παγίδες.
Επαγγελματικά θερμαινόμενα μάτια κουζίνας
Μπορεί να αγοράσατε φούρνο. Και πολύ καλά κάνατε γιατί είναι απαραίτητος. Στην πλειοψηφία των φούρνων, στο πάνω μέρος υπάρχουν θερμαινόμενα μάτια. Παρόλα αυτά, αν θέλετε μια πλήρως εξοπλισμένη επαγγελματική κουζίνα, πρέπει να γνωρίσετε και τα μεμονωμένα μάτια κουζίνας.
Υπάρχουν τόσο ηλεκτρικά θερμαινόμενα μάτια, όσο και αερίου. Αυτά θα βοηθήσουν τους μάγειρες πάρα πολύ. Μπορούν να καταλαμβάνουν όσο χώρο εσείς επιθυμείτε. Είναι εύχρηστα και πολύ γρήγορα στην χρήση και στο ψήσιμο. Προσφέρουν μια μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία στην κουζίνα.
Είδη επαγγελματικού εξοπλισμού για αποθήκευση
Πέρα από το εκτελεστικό κομμάτι, όπως είναι το μαγείρεμα σε μια κουζίνα, υπάρχουν και τα ζητήματα αποθήκευσης. Αν τα σκεύη και τα εργαλεία δεν είναι κατάλληλα οργανωμένα και αποθηκευμένα στον χώρο, τότε σίγουρα θα επικρατεί αταξία και χάος. Δεν νομίζουμε πως αυτό είναι ακριβώς που θέλετε για το εστιατόριό σας! Για να μην συμβεί αυτό, πρέπει να επενδύσετε σε επαγγελματικά ράφια. Υπάρχουν τόσο σταθερά, όσο και κατασκευές που είναι κινητές.
Οι τελευταίες προσφέρουν μια μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά νομίζουμε πως και τα σταθερά ράφια είναι απαραίτητα. Πέρα από τις διαστάσεις και τις διατάξεις του χώρου, εδώ συμβουλεύουμε να επιλέξετε ανθεκτικά και διαχρονικά υλικά κατασκευής. Για τα είδη επαγγελματικού εξοπλισμού αποθήκευσης, τέτοιο υλικό είναι φυσικά το ανοξείδωτο ατσάλι.
Είδη επαγγελματικού εξοπλισμού: Πάγκοι κουζίνας
Το αφήσαμε για το τέλος, αλλά σίγουρα δεν είναι το λιγότερο σημαντικό! Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει μάλλον, καθώς οι πάγκοι κουζίνας είναι απολύτως απαραίτητοι. Οι μάγειρες και οι βοηθοί του εστιατορίου, θα δουλεύουν καθημερινά πάνω σε αυτούς. Τόσο οι φθορές, οι πιέσεις όσο και η καθαριότητα των πάγκων είναι ζητήματα που πρέπει να υπολογίσετε.
Όταν ψάχνετε για είδη επαγγελματικού εξοπλισμού, επιβάλλεται να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς πάγκους τα πράγματα είναι απλά. Θέλετε «αθάνατες» κατασκευές από υλικά που δεν μαζεύουν εύκολα μικρόβια. Επίσης, είναι ιδανικό να μπορέσετε να τους συνδυάσετε με τα υπόλοιπα στοιχεία της κουζίνας για να κερδίσετε σε χώρο και ευχρηστία. Για παράδειγμα κάτω από τους πάγκους, μπορούν να υπάρχουν ψυγεία.
Ελπίζουμε να σας φάνηκαν χρήσιμες οι προτάσεις μας για τα είδη επαγγελματικού εξοπλισμού στο εστιατόριό σας. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας για τις ανάγκες κάθε επιχείρησης μαζικής εστίασης.
Ευχές από την εταιρία Βογιατζάκη για μια καλή χειμερινή σεζόν!